Српска верзија

Наши акционари


OAO "GAZPROM"
JP "SRBIJAGAS"
Centrex Europe Energy & Gas AG

Вести

 

  ●  10.06.2010.год. Предузеће  „Југоросгаз“ а.д.  завршило је изградњу l етапе диструбитивне гасоводне мреже у Општини Лучани.

          У оквиру прославе Дана Општине Лучани свечано је  обележено отварање дистрибутивне гасоводне мреже и почетак њене експлоатације. Свечаности су присуствовали Министар рударства и енергетике Петар Шкундрић, руководство општина и низ других званичника, као и многобројни представници регионалних и централних средстава јавног информисања. Госте су поздравили председник Општине Слободан Јоловић и председник Скупштине општине Вукоман Обренић.

 

 

          После симболичног паљења бакље, којим је обележен долазак гаса у Драгачево, одржана је свечана седница Скупштине општине. Присутнима су се обратили председник Општине Слободан Јоловић, министар енергетике Петар Шкундрић и извршни директор „Југоросгаз“ Владимир Колдин. Говорници су посебну пажњу посветили значају потрошње еколошки чистог и економичног енергента, какав је природни гас. 

 

Пошто је реализовао свој део обавеза, „Југоросгаз“ а.д. је 10. јуна 2010.год. пустио у рад I етапу гасоводне мреже у Општини Лучани. Вредност инвестиције је око 170.000 ЕУР, изграђена је МРС (капацитета 8.000 м3/час) и око 3000 м дистрибутивне гасоводне мреже са прикључцима на коју је прикључено 6 објеката мале привреде. На овај начин „Југоросгаз“ а.д. је створио све неопходне услове за коришћење природног гаса у грејној сезони 2010-2011.год. Нажалост, до данас се потенцијални потрошачи нису у пуној мери припремили за прелазак на коришћење новог енергента - природног гаса. Ипак, „Југорогаз“ а.д. рачуна, да ће у најскорије време предузећа на територији Општине припремити своје унутрашње инсталације за потрошњу природног гаса, како за сопствене производне потребе, тако и за грејање, односно хлађење просторија.

 

У част Дана Општине уручене су дипломе и захвалнице предузећима и појединцима који су знатно допринели реализацији програма развоја општине Лучани. Посебна захвалност исказана је „Југоросгаз“ за допринос у гасификацији Општине, и Жарку Зечевићу лично. Захваљујући се на указаној части,  Извршни директор „Југоросгаз“ Владимир Колдин је нагласио, да заслугу за постигнути резултат има цео колектив Друштва заједно са извођачима радова. 

ИСТОРИЈАТ

Пре годину дана, 10. јуна 2009.год. „Југоросгаз“ а.д. и Општина Лучани потписали су Базни споразум о финансирању, пројектовању, изградњи и одржавању дистрибутивне гасоводне мреже и обављању делатности дистрибуције природног гаса на територији општине Лучани. У сарадњи са општинским службама „Југоросгаз“ а.д. је решио правна, техничка и организациона питања на траси гасовода. Паралелно са изградњом мреже обављани су преговори са локалним предузећима-потенцијалним потрошачима природног гаса и потписани су уговори за прикључење на диструбитну мрежу, међу којима је и са предузећем „Милан Благојевић“ а.д. Предузећа која су потписала уговоре приступила су припреми унутрашњих инсталација за потрошњу гаса.

            Свечано обележавање почетка радова на изградњи дистрибутивне мреже у Општини Лучани одржано је 5. новембра 2009.год., када је изванредни  и опуномоћени и амбасадор Руске Федерације у Републици Србији Александар Конузин симболично започео радове. Лоши временски услови стварали су низ препрека извођачима радова, али је градња завршена у планираном року.

Архива:   1   2      4    5