Српска верзија

Наши акционари


OAO "GAZPROM"
JP "SRBIJAGAS"
Centrex Europe Energy & Gas AG

Вести

 

24.02.2010. У Александровцу је уприличена свечаност отварања дистрибутивне мреже „Југоросгаз“ а.д. и почетка испорука руског природног гаса потрошачима Жупског краја.

На свечаности су присуствовали изванредни и опуномоћени Амбасадор Руске Федерације Александар Конузин, министар рударства и енергетике др. Петар Шкундрић, државни секретар министарства рударства и енергетике Душан Мрaкић, председник општине Лучани Слободан Јоловић. Уважене госте поздравио је председник општине Југослав Стајковац и председник градске скупштине Тома Савковић.

У обраћању становништву и представницима локалних и централних медија Југослав Стајковац је нагласио значај овог догађаја и посебно се захвалио инвеститору – «Југоросгаз» а.д. и извођачима радова на квалитетно завршеном послу у веома кратком року. Александар Конузин је изразио задовољство због успешног завршетка  изградње I фазе и нагласио да је овај релативно мали пројекат за Србију резултат крупних међудржавних пројеката измежу Русије и Србије, чије ће плодове уживати становници и предузећа Александровца и који ће утицати на повећање животног срандарда становништва.

 

Др. Петар Шкундрић је честитао становницима Александровца почетак испоруке природног гаса. Он је саопштио да Министарство енергетике планира наставак гасификације региона, а за наредних 5 година планиране су инвестиције у изградњу гасоводне мреже Србије у висини од 2 милијарде еура. Такође,  нагласио је значај стратешког партнерства између Русије и Србије и руских инвестиција, пре свега инвестиција «Газпром»-а и «Газпромнефти», које су у многоме помогле превазилажењу финанијске кризе и стварању услова да енергетски сектор привреде Србије постане водећи у региону. Министарство енергетике очекује да ће «Југоросгаз» наставити са активним радом на гасификацији насеља у Србији, као и на изградњи магистралног гасовода МГ-11 Ниш-Лесковац (I фаза) и активирати радове на изградњи МГ-10.

Извршни директор "Југоросгаз"-а Владимир Колдин је констатовао да је Александровац четврти град, после Ниша, Алексинца и Ражња, у коме је пуштена у рад дистрибутивна мрежа и започета испорука гаса и да се у најскорије време очекује пуштање у рад и дистрибутивне мреже у Лучанима. При томе је нагласио да «Југоросгаз» веома брижљиво негује свој углед и углед својих акционара – «Газпром»-а и «Србијагас»-а, због чега се са великом озбиљношћу односи према извођењу радова. У наставку је истакао да «Југоросгаз» поседује потребна финансијска средства и за изградњу I фазе магистралног гасовода Ниш-Лесковац, чији се почетак очекује у најскорије време, као и за гасификацију Лесковца и других градова и насеља. Тим поводом је рекао да је пословање «Југоросгаз» у потпуности транспарентно и да циљ предузећа није остварење есктра профита на рачун корисника, о чему сведочи чињеница да су обезбеђени бесплатни прикључци за болнице, школе, културне и спортске објекте у општинама, у којима радове изводи «Југоросгаз».

  «Нама верују и ми ћемо оправдати ово поверење извршавањем својих обавеза» - рекао је Владимир Колдин.

За допринос у гасификацији општине Александровац Извршни директор «Југоросгаз» а.д. Владимир Колдин  награђен је звањем почасног грађанина Александровца.

 

Архива:   1   2      4    5